středa 29. února 2012

Chipboard alba I.

O scrapbookingu jsem se dověděla před dvěma roky od Gabrety. Ihned jsem mu zcela propadla. Do té doby jsem fotky jen dávala do rámečků a věšela na velkou zeď vedle schodiště. Pořád se cítím jako začátečník a raději zpracovávám menší formáty. Na to jsou ideální Ketina chipboard alba.


Alba jsou kartonová a já jsem řešila, jak nejlépe a nejsnadněji upravit jejich povrch. Každé je natřené akrylovou barvou. Obě Maroka i Řecko (č. A042) jsou jen jednobarevná. Stačí jeden nátěr, takže barev není velká spotřeba. Nemusíte se toho obávat, vlhkost albům nijak neuškodí. Po natření jedné strany se sice lehce (opravdu jen LEHCE) prohnou, ale to se po natření druhé strany rychle samo srovná.
Album Argentina (vyrobené na požádání, stejně jako ostatní kromě Řecka) jsem nejprve natřela středně hnědou, pak kraklovacím lakem a nakonec světle hnědou. Chtěla jsem vytvořit efekt vyprahlé země, jak na mě celá Patagonie působila.
Offroad je naopak natřený světlejší hnědou a pak houbičkou na nádobí "poťapaný" tmavší hnědou, abych vytvořila efekt cákajícího bláta.
Jednotlivá písmenka jdou sice dobře rozeznat, přesto jsem u některých alb zvýraznila okraje.


 Zdobení jednotlivých stránek je na vkusu každého z nás. Malý formát chipboard alb nedává prostor pro přílišné zdobení, což mi vyhovuje. Ke zdobení používám zejména papíry - nejlépe různě otrhané, vystříhané nebo vyseknuté. Hodně využívám brads - nejraději mám šroubky a hřebíky, jejich "tvrdost" se mi líbí k našim cestám. Některé stránky jsou vylepšené kartonovými výseky a písmenky.

                                                         kartonová písmenka a výseky




                                                        razítko č. G0211
Pokud máte chuť se do podobného alba pustit, doufám, že se Vám moje zkušenosti hodí. Jen bych ještě doporučila nešetřit lepenkou, která na akrylovém nátěru drží o malinko hůř než na papíru.

Pokud nejste vášniví natěračí - ani já ne - nabídnu Vám příště jinou možnost úpravy povrchu a také jak vyřešit, když je fotek moc a chceme jich dát do albumku co nejvíc.

Hezký den a honem tvořit :o)  Mišelinka

Žádné komentáře:

Okomentovat