pondělí 9. dubna 2012

Papírová růže

Celý týden po srazu v Lukách jsem byla v jednom kole, chystala jsem dvě přání k narozeninám a jedno na rozlučku s kolegyní ( o tom až příště ) a proto se až teď dostávám k slibovanému návodu na papírovou růžičku.
Vyráběla jsem ji na přání přímo na srazu v Lukách a Gabreta byla tak hodná a dělala mi dvorního fotografa. Nyní už mi nic nebrání Vám, doufám že srozumitelně, výrobu něžného kvítku přiblížit.

Nejprve si připravím 4 pětilisté kytičky. Jakou velikost zvolíte záleží na Vás. Moje jsou vyseknuté raznicí, ale můžete si pomoci i předkreslenou šablonou.


Kytičky si pomocí nůžek upravím tak jak je ukázáno na fotografii. A začnu s přípravou jednotlivých pater růžičky. Nejdříve vezmu samostatný okvětní plátek a stočím jej v prstech do ruličky.


Pokračuji  dvojlístkem, stočím jej do trochu volnější ruličky o okraj přilepím, aby se nerozmotávala.
U dalších polotovarů postupuji tak, že překrývám vždy krajní okvětní lístky plně přes sebe a pečlivě je přilepím.




Získám tak jakési kornoutky s počtem plátků o jeden nižším než měl původní polotovar.  Jednotlivé kornoutky si  ještě před sestavením upravím tak ,že jim dole odstřihnu špičku a do středu nelepeného kvítku vystřihnu kulatý otvor.


Následující postup připomíná pohádku o řepě. První ruličku vložím do druhé volnější ruličky, tu pak do dvojlístku, dvojlístek do trojlístku.......Růži tedy stavím od středu a každé přidávané patro ve středu důkladně namažu lepidlem, aby jednotlivá patra dobře přilnula a růže se nerozpadala.







Jednotlivá patra sestavuji na sebe tak, aby růže měla " úhledný růst".


Když už se nám kvítek vyloupne, je třeba okvětní plátky rozvinout. Jemně je natočíme, v mém případě šídlem, ale můžete použít špejli, násadku štětce...


Povrchová úprava květu už je jen na vás. Pro můj účel jsem okraje "ušmudlala" inkoustovým polštářkem, ale můžete na začátku použít barevný papír a už jen vystínovat nebo si pomoci akvarelovými barvami, Glossy Accents naznačit kapky rosy...zkrátka meze se nekladou.


Ještě poslední úprava. Otočíme květ a odstříhneme přečnívající papír tak, aby byl květ ze spodu plochý, ale zároveň se nerozpadl - tedy přiměřeně.


No a zde už hotové dílko použité na projektu.


Přeji všem úspěšné a radostné tvoření.

Elion



5 komentářů:

  1. Moc krásná růžička i přáníčko!
    Děkuji
    Kamča

    OdpovědětVymazat
  2. Nádhera, kytičku za srazu jsem si přivlastnila já :)

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasná.A mě hrozně bavilo pozorovat Elion při práci. Pracuje tak promyšleně ;-) A pro úplnost dodávám, že na ty hnědé listy použila Elion mé velkoplošné razítko láska.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Keto, pracuju tak promyšleně, že jsem na to dočista zapoměla.

      Vymazat