úterý 17. dubna 2012

Smršťovačka

Je to už docela dávno, co jsem koupila dceři dětské smršťovačky a vyráběly jsme přívěsky a naušnice.
Vyzkoušela jsem a techniku jsem uložila někde hluboko do paměti.
A ejhle, brouzdám na internetu a oni tam krásné malované knoflíky vyrobené pomocí smršťovací fólie, fantazie začala hned pracovat.
Vyhrabala jsem  krabici  a začala stříhat, razítkovat a testovat.
 Fólie vypadá jako meotarová jen z jedné strany je polepená cik cak jakoby textilním vláknem - čím hustěji a rovnoměrněji, tím lépe.  Měla jsem dvě, jednu od SES, která byla součástí balení a jednu  bez značky, samostatně koupenou v papírnictví.


 Rozhodně doporučuji tu prvně jmenovanou, protože výsledné "smrštěné" tvary lépe proporčně odpovídají požadovanému tvaru. Zkrátka z té druhé, na první pohled řídce polepené, se mi po smrštění dělaly z koleček elipsy - u knoflíků nic moc..
Na textilní stranu jsem orazítkovala motiv a nechala zaschnout.


Pak jsem motiv vystřihla. Následně máte dvě možnosti, smrštit pomocí trouby cca na 130 stupňů nebo jako já pomocí horkovzdušné pistole. Fólii zahříváme dekorovanou stranou nahoru. Tvar se nejprve zkroutí a následně se smrští, zhutní a narovná.


Během zahřívání  pistolí, je dobré dílko přidržet kleštěmi nebo pinzetou, aby se vám neodfouklo. V troubě to přirozeně nehrozí. Těsně po dokončení smrštění je dobré tvar na chvilku zatížit - třeba akrylovým bločkem. Pro představu zobrazuji původní a smrštěnou velikost.



Podotýkám, že barva je tatáž, pouze se smrštěním zintenzivní. Je třeba s tím počítat.
Já jsem obrázek použila na ATC kartičce, kterou jsem vyráběla na sraz do Luk a která už má v současné době šťastnou majitelku. Když si ji dobře prohlédnete, najdete na ní trochu utajené razítko
G0321.


Pohodové a inspirativní tvoření.

Elion

3 komentáře:

  1. Tak tohle jsem ještě nikdy nezkoušela, vypadá to pěkně.

    OdpovědětVymazat
  2. Šťastnou majitelkou jsem já :-) Kartička se mi strašně moc líbila a protože už vím, že líná h... pusa - holé neštěstí ;-), prostě jsem o ni poprosila...a přání mi bylo splněno:-) Je nádherná a já si ji opatruji jako oko v hlavě. Razítko je tak zatajené, že jsme na něj v první chvíli žádná nepřišla...:-)
    Nápad se smršťovačkou se mi taky zalíbil, našla jsem na netu i ty knoflíky, ale bohužel, u nás není fólie, a to jsem oběhla všechna hračkářství a papírnictví. Tak holt až vyrazím někam do pořádného města! ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Folii mám doma už pěkně dlouho a ještě jsem ji nevyzkoušela. Snad mě váš článek nakopne :) Klícka i ATC vypadají perfektně! ...Měla bych se do toho co nejdřív pustit :)

    OdpovědětVymazat