úterý 13. března 2012

Chipboard alba II.

V první části jsem slíbila, že ukážu jiný způsob povrchové úpravy než jen natírání. Jedná se o polepování papírem. Od tohoto způsobu mě některé zkušenější kamarádky odrazovaly, proto jsem začínala s natíráním. Ale po tom, co bylo od barvy vše a úklid po natírání mě stál spoustu času, jsem se rozhodla vyzkoušet zavrhovanou metodu.


Základem je Ketino album AFRIKA (opět dělané na zakázku, sériové mám jen jedno). Vybrala jsem papíry, o kterých jsem byla přesvědčená, že evokují Afriku. Zcela jednoznačné je to u zebry :o) Jednotlivé strany jsem důkladně natřela lepidlem Herkules, zvláště důkladná jsem byla na okrajích. Pak jsem stránku přitiskla a pořádně uhladila. Po zaschnutí jsem vylamovacím nožíkem ořízla tvar stránky, teprve pak jsem polepovala druhou stranu. Nožíkem jsem nešetřila, aby byly okraje oříznuté opravdu čistě.  Tady bych ráda upozornila na svou chybu lepiče začátečníka - polepovala jsem obě strany písmenka stejným papírem, až později mi došlo, že jsem stejným papírem měla polepovat stránky sousedící.

Můj manžel byl z výsledku nadšený (album bylo pro něj) a ničeho si nevšiml, ale mě různé stránky ruší. Chybami se člověk učí. Ještě bych doporučila ostré hrany po řezu lehce zjemnit pilníčkem na nehty a okraje stránek ošmudlat barvou.

Při zpracování chipboard alb jsem řešila problém s omezeným prostorem pro fotky. Zkrátka - fotek je moc a místa je málo. I to se nechá řešit. Je možné přidat jen tak papírové stránky jako samostatné sešítky



nebo různé kapsičky a skrývačky



anebo listy přidělané ke stránce



Jediné, na co je třeba si dávát pozor, aby nám tou vydatnou stravou album příliš "neztloustlo". Velikost knihařských kroužků není neomezená. Příliš velké kroužky taky nevypadají moc hezky. Mně se podařilo "vykrmit" hned to první - ARGENTINA, takže je nakonec svázané topenářskými úchytkami na trubky :o)

A jak takové albumky ozdobit? Jak chcete! Je možné fotky jen lehce doplnit,


nebo si stím pohrát jak jsme zvyklí. Pozor - tím, že stránky nejsou nijak chráněné, různé ozdoby dost trpí. Jako značně odolné se ukázaly Ketiny výseky, které používám opravdu ráda. Větinou je barvím razítkovacími barvami nebo embosuji, ale použít jdou i jen tak.





Snad jsem naplnila Vaše očekávání a všechny informace byly srozumitelné.

Právě mám rozdělané další cestovní album a hojně využívám Ketino překrásné razítko s kompasem. Zatím ho mám jen půjčené od Gabrety, ale moje už je snad na cestě. Takže se loučím a jdu tvořit.

Tak hezký den a honem tvořit :o)  Mišelinka

6 komentářů:

  1. Viděla jsem alba na vlastní oči a musím říct, že to africké je fakt úžasné. Díky za návody .

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkné,budu se inspirovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Prohlížení tohohle alba mi trvalo fakt dlouho. Těch skrývaček co tam je... Fakt se ti povedlo. Nejvíc mě ale pobavilo, jak se k němu chováš. Upozornovala jsem tě, že by sis měla to album dát jinam, že ten stůl nemusí být čistý a ty jsi jen řekla. "To nevadí. Tak tam bude flek. Aspon to bude autentičtější". A myslím, že spoustě z nás tohle chybí. Děláme umělou špinavost a zašlost a přitom by stačilo "dát to do těch správných rukou". U nás by stačilo synkovi či manželovi ;-) Super album!

    OdpovědětVymazat
  4. Díky moc, od Vás mě to těší dvakrát :o)

    OdpovědětVymazat
  5. Album je nádherné, vymakané. Mám jednu otázečku soukromou: je možné si o expedici, hlavně Senegalu, přečíst něco víc, někde na blogu.. Máme pozvání za spolužákem z VŠ, ale báli jsme se, přece jen se tam ještě někde střílí. (Takže jsme nakonec skončili v JV Asii.)A taky dík za informaci, že se dá objednat individuální cipb. album.
    Iva S. - Ivulka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. O Senegalu, případně jiných zemích si klidně můžeme povídat, jen si nejsem jistá, jestli máme právě ty informace, které hledáš. Jestli budeš chtít, napiš na dryjova@atlas.cz a můžeme to probrat. Jinak doporučuji cestovatelský portál Hedvábná stezka.cz

      Vymazat