středa 8. srpna 2012

Můj první pořádný smash


Tak jsem zpět z dovolené. Překrásné dovolené. Opravdu jsem si odpočinula. Manžel nám vymyslel takový program, že nebyl čas vzpomenout si na práci. 12 dní jsme strávili pod stanem v několika zemích. Projeli jsme Německo, Švýcarsko, Francii. Zastavili jsme se i v Monaku a Itálii a přes Rakousko zpět. Maximálně 2 noci jsme spali na jednom místě, takže ve stavění stanu, jsem přeborník. Zabalení celé rodiny od okamžiku sundavání pyžama do odjezdu jsme vypilovali na 15 minut. :-D

A co můj smash?
Kufřík jsem si dala pod nohy, abych mohla průběžně psát. Hned, co jsme vyrazili, začala jsem s prvním záznamem. Cestou byly zastávky, čerpání benzínu, ...a já přemýšlela, jak to vlastně budu dělat. K čemu ho mám. No přece k tomu, abych mohla i za pár let vyndat smash a připomenout si, kde jsme byli, co se přihodilo,...aby až budu scrapovat, nemusela jsem hledat a přemýšlet, jak to vlastně bylo.... Takže co nejvíc info, ale tak, aby mi to nekazilo dovolenou... Takže psát v autě. Musím uznat, že ze začátku jsem si to moc neužívala, ale věděla jsem, že nesmím vynechat. I rodina se dívala trochu rozpačitě. Zvlášt, když už leželi ve stanu a já v autě dopisovala. Ozdoby jsem úplně vypustila. Mým scrapbookovým materiálem byly čisté bílé papíry, 5 barev (víc nemám :))) distressek, razítka a letáčky z informačních center. A nesmím zapomenout lepidlo. Obyčejné kancelářské od Haňule. Bylo super. I písmenka na deskách s ním drží ;-) V půlce dovolené se to ale změnilo. Děti se přetahovaly, kdo si přečte zápis dřív, manžel mi začal v místech zájmu hledat turistické kanceláře,... Dokonce občas stál s běžícím autem před turistickým centrem a za ním kolona, která čekala, než dorazím. :))) Je to fakt milej suvenýr. A že my ho máme zase naditý. Provizorně jsme museli spravovat auto, protože ty švýcarské kopce prostě už nedalo, takže si dokážete představit, že o dojmy nebyla nouze :)




Chipboardové desky už byly u konce moc tlusté, takže se protrhla dírka. Smash má totiž na výšku 4 cm.  Jakmile jsem tedy přijela domů, začala jsem řešit, co s ním... Kroužky jsem nechtěla nechat, když už jsem tam měla dírky na spirálu. Spirála byla moc malá. A co desky? Z čeho? Drátky jsem vyndala z nějakého starého bloku. Jsou vyšší. A obal jsem ustříhla z desek, co máme v práci na svatební oznámení. Aby se blok neotvíral, dala jsem přes něj kloboukovou gumičku.


Do smashe jsem cpala i všechny doklady, abychom věděli, na kolik nás dovolené přišla, takže je to praktické i v tomhle směru :-)))


Byla to zábava, i když občas artistický kousek, když mi na klikatých cestičkách na stehně balancovalo několik otevřených polštářků.



Občas i adrenalin, když na sobě máte oděv, který si nechcete zničit.


Ovšem rozhodně od teď už každou dovolenou. ;-)


Mapy či letáčky jsem taky do kroužků vkládala rovnou na místě. Připravila jsem si totiž proužky kartonů, papírů, do kterých jsem cinchem udělala díry a na ty proužky jsem lepila mapky,letáčky,...cokoliv. Jen jsem si jich neudělala tolik, tak jsem to pak začala řešit, že proužek nebyl jen po celé délce papíru, ale klidně i jen ve  dirkách.


Na těch pár stránkách jste si určitě udělali představu, jak můj smash vypadá. Není to dokonalé, je to kostrbaté, ale je to pro mě srdeční záležitost. Pro mě ideální doplněk k albu.



Stránek jsem vybrala jen pár. Pokud by vás zajímaly i další, vložím... Ale je to vše v podobném duchu. Tedy zajímavé spíš pro mě ;-) než pro vás.

Krásný den

14 komentářů:

  1. Tak tomu říkám Smash:-)Je perfektní..A super dovolená..O takové sním..každý den někde jinde..
    Mám ráda takové dobrodrůžo akce:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Bezvadné, přesně tohle podle mého odpovídá dovolenkovému smashi. Dělám ho velmi podobně. Doma jsem pak dolepila i pár malinkých fotek, kde bylo místo a kde se to hodilo, ale představa, že mám s sebou na dovolené i tiskárnu na fotky a celé večery tisknu fotky a čančám deníček, to není pro mě. Dovolenou si chci užívat a dělat jen cestovní a informační rychlé zápisy a doplňovat prospektovými obrázky. Takže tvůj "smešík" je prostě eňo ňůňo :-)), přesně podle mého gusta :-)
    PS. Jinak jak koukám, projeli jste toho opravdu hodně, muselo to být super!

    OdpovědětVymazat
  3. No já bych to dělání fotek tak zase neodsuzovala, asi proto, že tiskárnu na fotky mám doma a po menším problému, který jsem ovšem zavinila já a ne tiskárna, jsem s ní moc spokojená, dělá pěkné fotky, je malá, praktická, fotku vytiskne za pár vteřin. Na dovolené jsem psala zápisky, ale nějak nejsem schopná je udělat přímo na výletě, protože ten si právě užívám a fotím, ale těšila jsem se vždy na večer, jak si sednu a vše zapíšu, nalepím vstupenky apod. Zabralo mi to vždy tak 15, možná 20 minut, je ale pravda, že jsem to nijak nečančala, opravdu jenom zapsala, nalepila pohled, vstupenku, razítka, která jsem si vždy narazila na místě výletu na čistý papír a pak vystřihla. V autě jsem také psala, ale raději jenom tužkou, protože to bylo tak kostrbaté, že se to nedalo přečíst. Tvůj smash je super, parádní tlusťoch, moc se ti povedl. A dovolená musela být skvělá, pro mne takový adrenalin není, spíš mám raději klidnější dovolenou, ale obdivuju, kolik jste toho stihli, musel to být super zážitek.

    OdpovědětVymazat
  4. Vítám tě zpátky a těším se na vyprávění.

    Mám to se smashem podobně. Je to pro mě hlavně takový deník. Fotky budu mít pak v albu. Když mi ale nějaká fotečka zbyde, tak jí tam někam nalepím. Já píšu pořád. Vždy, když máme někde nějakou přestávku, tak píšu. Beru si smash na pláž, na výlet, na lyžování...Prostě všude. Je pro mě důležitý třeba jako peněženka. Kdybych to dopisovala později, tak už bych si nedokázala vybavit tu správnou atmosféru. Úplně nejraději mám, když mi tam píšou i ostatní. A letos těch spisovatelů tedy bylo.:)
    Já už mám doma asi 7 deníků. Dělám to vždy stejně. Mám tam hlavně hodně zápisků a pak lepím vše, co se dá. Účtenky, paragony, mapy, vstupenky, mušle :), pírka co najdeme. Taky jsem si tam dala písek od moře.
    Už bych si bez toho nedokázala dovolenou představit.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, tiskárnu neodsuju, to vůbec, jen já bych si ji netahala na dovolenou a nedělala tam fotky. Ale to je jen můj postoj :-)), nesoudím, nevnucuju. To fakt ne. Kdysi, když byla ceroroční soutěž jsem vtipkovala, že bych dokázala str. udělat i na dovče a tím pádem bych nepřišla ani o bod...to mi ale přišlo hodně ulítlý, tahat na dovolenou i krímy na scrap,( a to jsem do scrapu hodně velký blázen ;-)), ale chápu, že někdo bez něj nemůže být ani o dovolené :-) . Smash cítím jinak, přesně jako Ája nebo Keta, nemusí to být žádná krása, prostě je to dokument a mně se Ájiny deníky a teď i Ketin deník moc moc líbí. Je to moje gusto ;-)).

    OdpovědětVymazat
  6. Já si tiskárnu kupovala spíš kvůli tomu, že občas potřebuji rychle vytisknout nějakou fotku, nebo zapomenu poslat do Fotolabu. A naše inkoustová moc pěkné nedělá. Jestli jí budu tahat na dovolenou nevím, ale asi jooooo. :-)) Ale až příští rok, tu letošní máme za sebou. Smash je super, já svůj deník občas tahala na výlet také, jenže zápis jsem stejně udělala až doma. Příští rok se po zkušenostech spíš přikloním k malému deníku (ten letošní, kombinovaný s albem je moc velký), do kterého ale určitě nalepím nějakou fotku ještě na dovolené.

    OdpovědětVymazat
  7. Mně se nejvíc osvědčil formát cca A6. Dá se vzít do tašky i do batohu a i na nalepení prospektíků byl dostatečný. Letos jsem si připravila trochu větší, tak vyzkouším, jak se osvědčí ten :-).

    OdpovědětVymazat
  8. Já to cítím jako Hanka. Pár dní před dovolenou mi Aktijka říkala o malé tiskárně na fotky. Ať se kouknu k Pretty, že objevila super cenu... Vážně jsem nad tím uvažovala. Okamžitě mě to nadchlo. Jenže...řekla jsem to doma a manžel mě svým postojem "donutil" nad tím přemýšlet. K čemu, že ji využiju... A já došla k tomu, že na tisk doma je drahá a na tisk na cestách nemám kdy. Možná, kdybych se válela u moře, byla znuděná a chtěla dělat precizní album už tam, byla by to skvělá alternativa. Ale takhle mi to přijde drahý špás. Já nechci si dělat deník, který bude perfektní, ale který mi zachytí tu atmosféru a dojmy. A to udělá právě i to kostrbaté písmo. Kdybych album dělala už doma, tak má stoprocentně jiný nádech. Je pravda, že první dny jsem to cítila jako závazek a úkol, co jsem si dala. Ale když nám odešel ve Švýcarsku ventilátor a my jsme na každém kopci stáli 4x a nevěděli, jestli vůbec ten kopec přešplháme a kolik jich ještě bude a řešili jsme, jestli se vrátit a jestli domů dojedeme, byl pro mě smash únik. Jirka se hrabal v motoru a já si psala. Nehysterčila jsem. Pak si deník vzala Liduška a napsala, jaká je atmosféra v autě...V tu chvíli to tak cítila, doma už by to nenapsala. Když Liduška protrhla při psaní jednu dírku a tudíž papír visel jen na jednom kroužku a já si neodpustila komentář, aby si dávala pozor, tak jsem hned dostala odpověd: "Vždyť si doma říkala, že to takové poničené může být. Že to tomu dá ten správný nádech" :-D A měla pravdu. Můj cestovní deník je prostě deník. Proto bych si nikdy smash nekoupila. Já dokonce nedokázala ani zužitkovat ten, co jsem si dělala loni v Liberci. Nevěděla jsem, jak do něj psát. Ale tenhle způsob mi vyhovuje. Cítím to jako Andrea. Už si bez toho dovolenou nedokážu představit. A myslím, že svým způsobem mi to už tam zintenzivnělo ten zážitek. Byl to takový rodinný projekt. Jako když hrajete rodinnou hru a všichni se zapojí.

    OdpovědětVymazat
  9. Paráda, krásný smash!!! Moje gusto jsou jsou hlavně deníky dělané cestou, má to svoje kouzlo. Já letos dělala svůj první, přes den jsem si psala poznámky do malého bločku a každý večer všechny ty nastřádané věci nalepila a podle poznámek dopsala deník. Na fotky jsem si nechávala místo a dolepila je doma. Nicméně smekám před vámi všemi že máte ty deníky takové útlé, protože hromádka volných stránek do mého deníku se, v závilosti na míře přítlaku ;), pohybovala kolem 10 cm, což teda fakt nějak použitelně svázat nešlo... :)

    OdpovědětVymazat
  10. Vítám tě zpátky :-) Teda obdivně zírám.... deníček vypadá skvěle.

    OdpovědětVymazat
  11. Klobouk dolů, psát na koleně v autě to je síla. Jinak památka pěkná :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Krásný smash, holky klobouk dolu, že takové dílko dokážete vytvořit a hlavně prakticky využít. Zatím jsem k tomu nedospěla.

    OdpovědětVymazat
  13. Tak ten je opravdu pořádný!!! Je úžasný, jsi dobrá, že jsi vytrvala a psala jsi pravidelně. To bude krásná vzpomínka!

    OdpovědětVymazat
  14. Mě se tvůj smash líbí. Přijde mi nazdobený tak akorát. Hlavní jsou v něm zaznamenané zážitky.

    OdpovědětVymazat