čtvrtek 2. února 2012

Kam s nimi...S RAZÍTKY...


Mezi scrapařkami vzplanula debata o ukládání razítek. Zrovna tak bychom mohly řešit ukládání raznic, razítkovacích polštářků, stuh, papírů…, prostě veškerého materiálu.  Myslím si, že málokterá  z nás má tolik prostoru, samostatné pracovny, dílny nebo alespoň malinkaté pokojíčky, kde by se mohly roztáhnout a systém ukládání okopírovat od zahraničních autorek. Taky si myslím, že my, české holky, prostě na to kopírování nejsme ( pokud to není fantastický nápad kopírování hodný ;-) ) a že si rády vymyslíme svůj originální a dokonalý systém ukládání.
Já sice svoji pracovnu mám, ale neb je to spíš další pokoj, kde se dá přespat, kde jsou knihy, které už se nám nevejdou a další rodinné věci, takže na ukládání mých scrapvěcí nemám neomezené možnosti.
Rozhodně jsem si nechtěla kupovat žádné drahé organizéry, snažila jsem se jít cestou jednoduchou a levnou, to  radši budu investovat peníze do scrapmateriálu či pomůcek . 
 Když jsem začínala se scrapbookem, razítka jsem považovala za zbytečnost. Co s nimi? Pak jsem si na zkoušku koupila  první  gumové razítko na dřevěném špalíku ( mimochodem, patří stále k mým nejoblíbenějším  a nejvyužitelnějším ) …a pak další a další…a začala řešit ukládání. A to nemám zdaleka tolik razítek jako mnohé z vás, pro které asi moje úložné prostory nebudou vyhovující ;-) 
Samozřejmě, že jsem  taky prohlédla kdejakou zahraniční stránku , ale nenašla nic vyhovujícího pro mě, moje možnosti a prostory.  Nakonec mě nad albem hokejových kartiček mého nejmladšího synka
( které právě likvidoval ) napadlo, že bych ho mohla využít i s obaly na ukládání silikonových razítek.

Jen jsem si na dvě velká plata ( A4 ) francouzských razítek přidala dva prospektové obaly volné, jinak jsem využila  ty s kapsami.  Do nich se mi vešla všechna malá razítka (zpočátku jsem si plata s razítky rozstřihávala :-O ). Do kapes se mohou dávat i nová cling razítka.


Já si ještě z nějaké  pevné fólie ( vždycky se nějaká najde, ze starých desek, z dárkové krabičky…) udělám na razítko  „obal“- dám ho mezi dvě fólie, kterou si ustříhnu podle velikosti razítka. Jednak se pak do kapsy lépe zasouvá, a pak se ani razítko na kapsu nelepí.
Menší plata razítek, A5, skladuju v šanonech velikosti A5 stejným způsobem. Už je nechávám kompletní na jednotlivých platíčkách a ta celá vkládám do průhledných ( lepší, protože pevnější , jsou  ty čiré ) fólií .  Mám už šanony dva, trochu jsem se snažila razítka v nich rozdělit tématicky.



Všechny šanony s razítky skladuju  vertikálně, doporučuje se, aby razítka neležela na sobě.  
Dřevěná razítka jsem měla dřív poházená v plastové krabici. Když jsem si přestěhovávala pracovnu, využila jsem krásných dřevěných bedniček od vín ( ve kterých si vozíme vínečka z Francie :-) ) jako úložné boxy na leccos. I na dřevěná razítka. Zase tolik jich nemám, takže v tom menším chaosu, který jednou za čas urovnám ;-) se pořád vyznám a najdu bleskem, co potřebuju.


Po čase se vyskytl problém, co s novými většími razítky. Do kapes se nevešla, na A4 byla zase malá.
Jednou to snad někdo v nějaké diskusi už  napsal, že používá kapsičky s drukem…opravdu se jmenují:  desky s drukem. V papírnictví je mají v mnoha barvách i velikostech. Stačilo si jen razítka roztřídit a kapsy si nakoupit. Pozor,  mívají je i cenově různé, někde po mně chtěli i 30 korun za kapsičku ( značkovou ! ), ale já si kupuji kapsy v cenové relaci kolem 10 korun za jednu.


Kapsy jsou pevné, razítko se v nich ani nehne, takže je směle skladuji  vertikálně, zatím společně v jedné krabici s dřevěnými. Až se mi jednou  razítka rozmnoží ;-), oddělím je, krabic od vína máme dost a místo se taky ještě najde :-).
A co vy, jak skladujete vaše razítka? Podělte se s námi o vaše typy a nápady. Chaos se chvíli zvládne, ale vždycky je dobře mít ve věcech trochu pořádku ;-)

Krásný den
Gabreta

8 komentářů:

  1. Dnes jsem byla kupovat "záložní" pero a dívala jsem se na ty desky na sportovní karty a stojí 4 koruny. Tak už si asi i já udělám ve svých razítkách pořádek ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já skladuji razítka v obalech od CD.Je to krásně přehledné,nahoru si vždy nalepím obrázek razítka.Obaly se krásně vejdou do krabic z Ikea.Z obalu se ale musí vyndat ten černý vnitřek.

    OdpovědětVymazat
  3. Razítka skladuji jak v obalech od CD, tak v šanonu. Velké "pozaďové" razítko mám jen jedno (a to velmi krátkou dobu) a přemýšlela jsem, kam s ním. Takže díky Gabretě už to vím.

    OdpovědětVymazat
  4. No, zatím jsem se nevrhla do nákupu velkých dřevěných či clingových razítek, takže tento problém zatím neřeším. A malé clingy a silikony taky ukládám do dělených obalů a šanonu. Akorát, že asi budu muset koupit další:-)Díky za tyhle příspěvky z české scrap kuchyně.
    Katka Trnka

    OdpovědětVymazat
  5. Já to mám podobně jak Gabreta, razítka skladuji v šanonech A 5, mám čtyři, dřevěná v krabici, používám z Ikea, a razítka od Kety mám v obalech od CD.

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím. Cling razítka skladujeme asi všechny podobně, jak to tak čtu :). Jen dodám, že kromě kapes A4 dělených na 3 x 3 kapsičky na sběratelské karty se vyrábí ještě spousta jiných druhů, takže stejným způsobem můžete skladovat i velké "pozaďové" clingy např dva na stránce A4 ve dvou kapsách či menší ve 4 kapsách velikosti A6...mrkněte v papírnictvích, nabídka je bohatá.

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuju za článek plný praktických nápadů. Razítek moc nemám, ale i tak jsem po přečtení dostala chuť si v nich udělat pořádek a v pondělí pošupajdím na nákup "obalů" :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat